Geld verdienen met aandelen werkt eigenlijk heel eenvoudig: zodra je aandelen koopt en deze later met winst verkoopt, maak je winst.

Maar succesvol geld verdienen met beleggen in aandelen vergt wel wat kennis. Hieronder hebben we een stappenplan voor je uitgewerkt, inclusief een praktijkvoorbeeld. We beginnen met het praktijkvoorbeeld en aan de hand daarvan leggen we uit hoe ook jij geld kan verdienen met aandelen.

 

Praktijkvoorbeeld: James belegt in CMG

Het bedrijf CMG verkoopt aandelen. De huidige koers staat op €160 per aandeel. James is net begonnen met beleggen. Hij heeft een doel gesteld: zijn vakantiegeld van dit jaar (€ 2.000) vermeerderen. Al een tijdje volgt James diverse bedrijven in het nieuws. CMG is veel in het nieuws, omdat er veel werk voor CMG is vanuit het buitenland. De kwartaalcijfers zijn erg goed en CMG is een winstgevend Nederlands bedrijf. Een paar maanden terug was de koers van een aandeel nog €135.

James koopt van zijn €2.000 voor €800 aandelen bij CMG. Dat betekent dat hij 5 aandelen heeft gekocht. Dit doet James via een bekend handelsplatform (CFD-broker). Hij betaalt per aandeel €1 aan transactiekosten.

De koersen stijgen. Op dag 1 wordt het aandeel €162 waard, op dag 2 blijft het steken op €162, op dag 3 wordt het €165 waard, op dag 4 zakt het terug naar €162, op dag 5 wordt het €165 waard, op dag 6 stijgt het aandeel naar €169 en op dag 7 sluit het aandeel CMG op €172 euro.

Het aandeel heeft James gekocht voor €160 en kan hij na een week verkopen voor €172. Per aandeel heeft hij dus €12 verdiend. Dat maakt bij vijf aandelen dus €60. Daar gaat €5 aan transactiekosten vanaf en die week is de winst voor James €55.

Uiteraard belegt James de komende week het dubbele in deze aandelen.

 

Stap 1: Een doel stellen

Het belangrijkste is om een doel te stellen. Wat wil je bereiken? Miljonair worden is geen reëel doel. Niet omdat het niet mogelijk is, maar omdat het moeilijk te concretiseren valt. Denk liever in kleine stappen. James is een beginner en wil proeven van beleggingen. Daarom offert hij er zijn vakantiegeld aan op.

Zijn doel is om zijn vakantiegeld te vermeerderen. Hij verwacht niet dat hij met €2.000 in korte tijd miljonair wordt, maar hij verwacht wel dat hij van €2.000 meer kan maken. En dat is hem gelukt.

 

Stap 2: Verken de markt

Het nieuws is een goede manier om te onderzoeken of een aandeel interessant is of niet. Richt je pijlen bij voorkeur op meerdere bedrijven en houd gedurende enkele weken de koersen bij in een Excel-bestand. Wat is er te zien? Vraag jezelf het volgende af:

  • Is er een dalende of stijgende lijn?
  • Is er een patroon te zien in deze lijn?
  • Wat zou er gebeurd zijn als ik in het begin was ingestapt?

 

Stap 3: Bepaal je strategie

Je kunt met een CFD broker zowel inzetten op winst als verlies. Een groot voordeel, want zo kun jij ook verdienen aan bedrijven waarbij de koers maar blijft zakken.

De strategie kun je toepassen in het platform van je CFD broker, zoals deze.

 

Stap 4: Maak afspraken

Minstens zo belangrijk is om jezelf te beschermen. Maak afspraken met jezelf. Wanneer stap je eruit als je verlies draait? Bij 10% verlies, bij 20%? Wees hier concreet in en zet dit vast. Vraag jezelf ook af hoeveel winst je wil maken voor je een aandeel verkoopt. Wees wederom concreet en zet dit vast. Een CFD broker kan dit voor je doen.

 

Stap 5: Kom in actie

Met een goed beleggingsplan kom je al een heel eind. Je hebt bij stap 1 je doel bepaald, bij stap 2 de markt bestudeerd en bij stap 3 en stap 4 een strategie bepaald en afspraken gemaakt. In deze laatste stap is het tijd om in actie te komen. Beleg in de aandelen die jij op het oog had en ga voor de winst. Maar pak ook je verlies en zie je verlies als een belangrijke les. Want de verliezers van nu, kunnen prima de winnaars van straks zijn.