Wil jij weten wat aandelen nu precies zijn? Grote kans dat je de term aandeel vaak genoeg gehoord hebt en weet dat het ‘iets met beleggen’ te maken heeft, maar dat je niet weet wat je met een aandeel kan. In dit artikel leggen we je graat uit wat aandelen precies zijn.

 

Multinationals

Grote bedrijven, zoals multinationals in binnen- en buitenland, zijn vaak in handen van de zogenaamde aandeelhouders. Als het ware kun je stellen dat een bedrijf versnipperd is in vele aandelen. Gezamenlijk zorgen die aandelen dat een bedrijf kan bestaan. Wie veel aandelen heeft, heeft veel te zeggen in het bedrijf. Wie minder aandelen heeft, heeft minder in de pap te brokkelen.

Aandelen zijn bewijzen van eigendom. Zodra je een aandeel hebt ben je mede-eigenaar van een bedrijf. Dat betekent dus – gek gezegd – dat jij vandaag nog mede-eigenaar kan worden van veel bekende multinationals, zoals Shell, Unilever en zelfs Google. Het enige wat je hoeft te doen is een aandeel te kopen.

Handel in aandelen

Er wordt in aandelen gehandeld. De koers van aandelen wordt bepaald door vraag en aanbod. De prijzen variëren van dag tot dag.

Je kunt je eigendomsbewijs dus vandaag kopen en morgen weer verkopen. Het doel van beleggers is niet om iets te zeggen te hebben over het bedrijf in kwestie, maar gewoon zoveel mogelijk geld verdienen.

 

Waardestijging

Is de vraag naar een bepaald aandeel ineens toegenomen? Dan is dat geluk voor de mensen die de aandelen voor minder geld hebben gekocht, want zij kunnen veel winst pakken.

De koers van een aandeel is door iedere belegger te voorspellen als ze rekening houden met vraag en aanbod. Wanneer een bedrijf erg populair is, zal de koers stijgen. Mensen willen graag meeprofiteren van de groei van een bedrijf, waardoor het alleen maar meer zal groeien.

Het nieuws is een goede indicator. Stel dat het bedrijf CMG een nieuw product lanceert waar heel de wereld op zit te wachten, dan weet je dat aandelen kopen heel goed kan zijn. Zeker als je ze koopt vlak voor het bedrijf aankondigt iets groots te gaan doen. Jij bent dan al aan boord, terwijl het succes nog behaald moet worden.

Verplaats je altijd in de massa. Hoe reageren de mensen op het nieuws van een bepaald bedrijf? Die antwoorden kunnen het verschil maken tussen een succesvolle en een waardeloze belegger.

Los van het nieuws is het ook goed om patronen te herkennen. Koersen van bedrijven en hun aandelen bewegen vaak vrij logisch. Stel vast of de koers omhoog zal gaan of omlaag alvorens in te stappen. Hoe lager je instapt en hoe hoger de pieken, hoe groter de kans dat jij veel geld kan verdienen door laag in te stappen en hoog te verkopen.