In deze kennisbank heb je kunnen lezen wat een optie is en hoe je kunt beleggen in opties. Het is dan ook bijna tijd om het te gaan proberen. Voor je echter begint met beleggen in opties, is het zaal om te weten hoe je opties selecteert en hoe bepaald wordt of jij winst boekt of verlies moet pakken.

 

Selecteer een optie

De optiehandel is heel strategisch. Belangrijk is om te bedenken wat de koers zal gaan doen en welke waardes bereikt kunnen worden. Door dit goed uit te denken kun je kiezen voor een optie die bij je past. Er zijn beleggers die dit heel goed kunnen, maar ook beleggers die hier de plank misslaan. De ervaring maakt dat je beter wordt. Geef het dus niet te snel op en zie een verlies als een duur leermoment.

 

Voorbeeld

Vandaag staat een aandeel CMG op €18. Jij vermoedt dat dit binnen drie weken zeker €20 zal zijn. In dat geval neem je een calloptie met een uitoefenprijs van €20 en een expiratietijd van vier weken.

Denk je dat hetzelfde aandeel gaat zakken naar €16 in 4 maanden tijd? Dan neem je een putoptie met een uitoefenprijs van €16 en een expiratietijd van vier weken. Volg dus je gevoel!

 

Winnaars en verliezers

De optiehandel kent winnaars en verliezers. Maar hoe wordt nu bepaald of je wint of verliest? Opties lopen iedere derde vrijdag van de maand af. Ben je aan het einde van de periode in the money? Dan kun je deze inruilen voor aandelen. Je hebt nu dus het recht om aandelen te kopen tegen een prijs die goedkoper is dan de actuele koers.

Echter, het is makkelijker en goedkoper qua transactiekosten om de optie voor de expiratiedatum te kopen.

Tussentijds verkopen van een optie is mogelijk. Het ligt dan aan de intrinsieke warde en de verwachtingswaarde welk bedrag je hiervoor zal ontvangen. De echte winst kun je berekenen door de betaalde premie af te trekken van wat je ontvangen hebt.

Verliezen kan ook. Is een optie bij de expiratiedatum out the money? Dan is deze waardeloos en kun je de optie beter laten aflopen. Verder is er geen actie nodig. Het verlies zal bestaan uit de premie die je er voor betaald hebt.

 

Een optie schrijven

Behalve opties kopen, kun je ook opties schrijven. Koop je een optie, dan ontvang je een recht. Verkoop je een optie, dan ga je een verplichting aan. Het effet moet je namelijk tegen een bepaalde waarde verkopen (calloptie) of kopen (putoptie). In ruil voor deze verplichting zal je een premie ontvangen van de afnemer van je contract. Dit is winst.

Schrijf je een optie uit? Dan verdien je geld wanneer je het contract niet uit hoeft te voeren. Handig is dan ook om een optie uit te schrijven met kenmerken waarvan jij niet verwacht dat ze uitkomen (maar anderen wel). Hoe gunstiger de voorwaarden, hoe hoger de premie die je kan ontvangen. Zoek hierbij gerust het randje op, want zo zal je meer gaan verdienen.

Uitgeschreven opties mag je vroegtijdig sluiten door ze op de beurs te verhandelen. Voor het schrijven is bij je broker wel een bepaalde marge vereist, zodat je de effecten kunt leveren tegen de beloofde prijs. Na de expiratiedatum kun jij door de afnemer van je optie verplicht worden om de effecten te leveren!