Tegenwoordig kan iedereen beleggen in opties. De risico’s zijn bij opties hoger, maar dat betekent automatisch ook dat er op beleggen in opties een hoog rendement te verdienen valt. Wie tactisch en strategisch om kan gaan met beleggingen, kan dus veel geld verdienen.

Hoe doe je dat precies? Hoe werkt beleggen in opties?

In dit artikel geven we een concreet voorbeeld van hoe beleggen in opties in zijn werk gaat.

 

Start: Koop een optie

Bij aandelen staat de prijs altijd vast. Dat is bij opties niet zo. Er zijn bij opties diverse waarden beschikbaar, zoals:

  • de uitvoerprijs;
  • de expiratiedatum;
  • premieverschillen die betaald moeten worden.

Je zou kunnen stellen dat er op ieder moment verschillende opties bestaan. Zoals bijvoorbeeld een aandeel van bedrijf CMG:

 

Aandeel CMG met een actuele waarde van €18

Calloptie met een uitoefenprijs van €20 en een expiratietijd van 3 maanden

Putoptie met een uitoefenprijs van €30 en een expiratietijd van 2 jaar

Calloptie met uitoefenprijs van €16 en een expiratietijd van 14 dagen

 

De prijs van een optie wordt door de aantrekkelijkheid voor de koper bepaald. Wanneer je een calloptie kunt kopen met een uitoefenprijs die ligt onder de huidige koers, levert deze direct winst op. Dat noemen we een gunstige optie en deze zal een stuk hoger verhandeld worden dan een optie waarbij dat niet het geval is.

Wat betreft de prijzen van opties, zijn er drie mogelijkheden. We bespreken ze hieronder.

 

In the money

De optie is direct geld waard, want de uitoefenprijs ligt onder de actuele beurskoers.

At the money

De optie levert momenteel niks op, want de uitoefenprijs ie gelijk aan de actuele beurskoers.

Out of the money

Deze optie is (nog) waardeloos, want de uitoefenprijs ligt hoger dan de actuele beurskoers.

 

Waardebepaling van opties

Hoe wordt de waarde van een optie nu bepaald? Om dat te begrijpen moet je kijken naar de intrinsieke (actuele) waarde en de verwachtingswaarde. Stel dat je het aandeel CMG van €18 gekocht hebt met een calloptie voor €15, dan heb je direct €3 winst per aandeel. De intrinsieke waarde is dan €3, omdat je die winst direct kunt maken.

Een andere rol speelt verwachtingswaarde. Zodra een optie out of the money is, maar nog wel een lange expiratieduur heeft, zal de verwachting toenemen dat er nog een hogere koers bereikt wordt. Dat maakt deze optie alsnog aantrekkelijk. Men gelooft dat, hoewel het er nu niet naar uitziet, de optie wel wat waard gaat worden in de toekomst.

 

Totstandkoming van de waarde van een optie

Het doet misschien vrij gecompliceerd aan, maar als je eenmaal begint met handelen in opties, kom je er snel genoeg achter hoe de waarde van een optie tot stand komt en hoe je hier op in moet spelen.

Om kort te gaan kan gesteld worden dat de waarde van een optie bepaald wordt door de huidige koers en de beweeglijkheid van de onderliggende waarde. Heb je het recht om een optie te kopen tegen een prijs van €15 en is de actuele koers €16? Dan is de intrinsieke waarde €1. Omdat je minimaal 100 effecten koopt, is de waarde dus 100 x €1 = €100 aan directe winst.

Ook hier geldt dat meer risico tot hogere rendementen zal leiden. Opties op beweeglijke aandelen zijn meer waard, want het kan alle kanten opschieten.