Wil je beginnen met beleggen, maar weet je niet zo goed wat de eerste stap kan zijn? Op die vraag geven we je antwoord in dit artikel. We behandelen verschillende manieren van beleggen, zoals online beleggen, beleggen via de bank (op de beurs) of via een beleggingsfonds.

 

Waarom wil je beginnen met beleggen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is waarom je wil beginnen met beleggen. Het kan namelijk zijn dat je het vooral vanuit interesse wil doen, als een soort hobby. Je hebt wat geld over en wil graag bekijken of je hier meer van kan maken door te gaan beleggen. Het kan ook zijn dat je wil beleggen in iets waar je verder weinig omkijken meer naar hebt. Beleg dan niet in aandelen of opties, maar koop ergens vastgoed.

De reden van beleggen is belangrijk. Ook de wijze hoe je dit voor je ziet.

 

Beleggen via het internet

Je kan via het internet heel makkelijk beleggen. Je kan ook het beleggen oefenen door talloze programmaatjes die de echte koersen hanteren, maar waarbij je nep geld inzet. Zo ervaar je het gevoel van beleggen en word je beetje bij  beetje wijzer.

Als je wil beleggen in grondstoffen, opties, aandelen, bedrijven of banken, zou je kunnen overwegen om het gratis programmaatje van Plus500 te downloaden. Dit platform biedt je een mooie mogelijkheid om met nep geld te oefenen. De overstap naar echt geld is bij Plus500 heel eenvoudig.

 

Beleggen via de bank of beurs

Het echte beleggen doe je natuurlijk op de beurs. Je kunt hierover in gesprek met je bank, omdat daar beleggingsadviseurs werken die precies weten wat een goede eerste stap zou kunnen zijn.

Zij helpen je dan op weg om te gaan beleggen.

Bespreek met hen ook de risico’s en de rendementen die je loopt. Zo begin je goed voorbereid aan je financiële avontuur.

 

Beleggen in een beleggingsfonds

Er zijn veel beleggingsfondsen. Een beleggingsfonds is als het ware een pakket van beleggingen die door een beleggingsadviseur wordt bewaakt. Dat is een ervaren belegger die met jouw geld – en het geld dat eventueel andere (passieve) beleggers hebben ingelegd – gaat proberen meer rendement te halen.

Je geeft het beleggen hierbij uit handen. Een beleggingsadviseur is een professional en heeft zelf ook baat bij winst. Vaak krijgt hij of zij een deel van de opbrengst.

Het voordeel van een beleggingsfonds is dat het allemaal voor je gedaan wordt. Je hoeft alleen maar geld in te leggen en de rest doet de beleggingsadviseur voor je.

Een nadeel is dat je op die manier niet zelf leert hoe je kunt beleggen. Je houdt het ook zelf niet in de hand en hebt volledig te vertrouwen op de adviseur.

 

Wil jij beleggen?

Afhankelijk van waar jouw voorkeur naar uit gaat – online beleggen, beleggen via de beurs of beleggen in een beleggingsfonds – kun je aan de slag met beleggen. Zelf zijn we een voorstander van het platform Plus500, omdat dit erg educatief is (je leert veel over beleggen in korte tijd) en je er direct de praktijk aan kan koppelen, ook zonder dat je met echt geld gaat beleggen.