Als je nieuw bent in de wereld van beleggen, kan het best ingewikkeld zijn. Omdat je zo goed mogelijk wil beginnen, kan het helpen om je voor te bereiden. Dit artikel is bedoeld voor de beginnende belegger. Er wordt je uitgelegd waarin je het beste kan handelen, welk advies de experts (zoals de bank) je zullen geven en hoe je vandaag nog kan beginnen.

 

Beleggen als beginner

Wie ‘beleggen’ intikt in de zoekmachines, wordt overspoeld door websites die over beleggen gaan. Er komt van alles voorbij. Beleggen in opties, aandelen, goud, zilver, maïs, cfd’s, bitcoins en ga zo maar door. Je kunt bijna stellen dat je overal wel in kan beleggen als je zou willen. En dat is nu precies wat je niet moet doen.

Als beginner is het heel belangrijk om de markt te verkennen. Wat is beleggen? Verdiep je in de theorie. Begin niet zomaar.

Ga op zoek naar winstgevende beleggingen. Zo zijn goud en bitcoins al jaren stijgend, terwijl de prijzen van olie en aardgas fluctueren.

Als je wil gaan beginnen met beleggen, zijn een paar vragen erg belangrijk:

  • Wat is je doel?
  • Hoeveel risico wil je lopen?

 

Doel

Wat betreft het doel van beleggen, zal dat voor de meeste mensen hetzelfde zijn: van een investering meer maken. Kortom: geld verdienen.

 

Beleggen in aandelen en obligaties

Met beleggen loop je altijd risico dat je geld minder waard wordt. Dat is heel simpel: stel je koopt voor €1.000 aandelen in een bedrijf, de koers van het bedrijf daalt, dan dalen jouw aandelen ook. Net zo makkelijk kun je winnen en geld verdienen, want als de koers stijgt, stijgt de waarde van jouw aandeel ook.

Over het algemeen zijn obligaties minder risicovol dan aandelen. Obligaties zijn staatsleningen, die wat vaster staan. Aandelen zijn van bedrijven die de ene dag hoog kunnen staan en de andere dag laag.

 

Begin met een beleggingsfonds

Het advies van de bank is om te beginnen met een beleggingsfonds. Als je niet al teveel geld beschikbaar hebt, maar wel wil profiteren van een hoger rendement, kun je er voor kiezen om mee te doen met een bestaand beleggingsfonds. Een expert gaat dan voor jou aan de slag. Het enige wat jij hoeft te doen is betalen.

 

Begin met nep geld

Wie de wereld van beleggen zelf onder de knie wil krijgen, kan altijd kiezen voor een gratis programma, zoals dit programma van platform Plus500. Je leert er de kneepjes van het beleggen in grondstoffen, aandelen, opties enzovoorts kennen, zonder dat je met echt geld hoeft te beleggen.

Heb je de smaak dan eenmaal te pakken, dan kun je altijd nog kiezen om echt geld in te zetten.