Beleggen is een vorm van investeren. Je kunt geld verdienen met beleggen. Voorheen gebeurde dat vooral op de beurs, vandaag de dag kan dat ook online. In dit artikel krijg je antwoord op de vraag ‘Wat is beleggen?’ en ontdek je waarom veel mensen hun geld beleggen, in plaats van dat ze het op een spaarrekening zetten.

 

Wat is beleggen?

Beleggen doe je als je geld hebt en dat geld wil laten groeien. Je wil een hoger rendement halen. Oftewel: je wil van het geld meer geld maken.

Beleggen betekent dat je van het geld iets koopt. Je koppelt een geldbedrag aan iets van waarde. Het is de bedoeling dat dit object meer geld gaat opleveren naarmate de tijd vordert. Afhankelijk van het type belegging heb je daar wel of geen controle op:

  • Je hebt er enige controle over als je belegt in een eigen product of bedrijf;
  • Je hebt er geen controle over als je belegt in andermans producten, bedrijven enzovoorts.

Je houdt je belegging goed in de gaten. Zodra het meer geld oplevert en jij tevreden bent, kun je het verkopen. Als het goed is heb je er dan meer aan overgehouden dan toen je het kocht.

 

Waarin kun je beleggen?

Er zijn veel verschillende zaken waarin je kan beleggen. Een bekende vorm van beleggen is het kopen van vastgoed. Mensen die genoeg geld hebben kunnen een huis kopen, omdat de huizenprijzen aan het stijgen zijn. Ze weten dus dat hun investering van nu over tien of twintig jaar meer oplevert.

Los van in vastgoed kun je in de meest uiteenlopende zaken beleggen, waaronder:

  • Beleggen in grondstoffen als goud, zilver, aardolie en aardgas;
  • Beleggen in bedrijven als Ferrari;
  • Beleggen in banken zoals ABN Amro;
  • Beleggen in opties, obligaties en aandelen;
  • Beleggen in (online) producten, zoals sociale media en spelletjes;
  • Beleggen in valuta en Bitcoins (digitale valuta).

 

Hoe beleg je?

Als je wil beleggen kan dat op de beurs, maar het kan ook online. Afhankelijk van waar jij je prettig bij voelt en hoeveel ervaring je al hebt, kun je ook kiezen voor een complete beleggingsportefeuille. Je eigen bank kan je op weg helpen.

Er zijn kant-en-klare beleggingsfondsen. Iemand anders doet dan het echte werk en jij hoeft alleen maar te betalen. Het voordeel is dat een expert zich ermee bezighoudt, het nadeel is dat je zelf geen controle hebt over je vermogen.

Je kan ook leren van een beleggingsfonds en vervolgens besluiten zelf te gaan beleggen.

 

Waarom beleggen mensen?

Waarom zouden mensen willen beleggen? Je loopt immers altijd het risico dat je belegging daalt en je de investering nooit terugkrijgt. Zeker als je belegt in producten die snel fluctueren (van waarde veranderen), zoals grondstoffen en aandelen of opties.

Toch is het rendement (de winst die je kan behalen) uit beleggen groter dan wanneer je het geld op een spaarrekening zet. Vandaag de dag krijg je zo rond de 1% rente op je vermogen. Wanneer je een vermogen van €10.000 hebt, is dat dus €100. Voor veel mensen is dat te weinig.

Het rendement bij beleggen ligt vele malen hoger. Een percentage is nauwelijks te noemen, maar als je kijkt naar een belegging als goud, heb je het soms wel over een rendement van 40 tot 50%, want de goudprijs is enorm gestegen.

Mensen beleggen dus omdat beleggen een hoger rendement oplevert dan sparen.